Drama workshop 1
Fihn (1) hade en föreläsning/workshop i ämnet drama med oss den 3 oktober. I hennes föreläsning nämnde FIhn (1) att teater vilar på fyra pelare som samspelar och de är tid, rum, roll och handling. Tiden innebär att man kan utspela både reell tid och då tid. Ett exempel som hon beskrev för oss var om man spelar upp teatern Törnrosa för barnen. Prinsessan sover i 100 år och man kanske förklarar det för publiken men i den reella tiden sover hon bara en kort stund och tiden flyttar sig. Rummet/platsen innefattar att exempelvis Törnrosa säger vart de befinner sig. Det innefattar också att skapa rummet så man förstår lite dem olika scenerna och även tar till rekvisita. Fihn (1) nämnde att barn tar till sig rollen så som vuxna gör, dock inte lika många. Detta pågrund av att barn har erfarenheter av så som media, förskola, hemmet, aktiviteter och de möter olika kulturer. Barn leker sådant som de måste förhålla sig till och därför leker de oftast lekar om makt. Förskolan, vårdnadshavare och media har makt. Barn tar många olika roller inom deras lek och det provar och testar sig fram. Den sista pelaren handlar om handling, det är viktigt att barn får uttrycka alla känslor så som den ledsna, den glada eller den arga. Som pedagog får man inte sätta etiketter på barnen och tänka att exempelvis olle är oftast väldigt arg så han får agera den arga. Ett barn kan inte oftast vara argt utan visar flera känslor under dagen.
Fihn (1) beskrev även för oss att barn är dramatiker, regissörer, de byter roller och hoppar i och ur roller hela tiden i deras lek. Detta tycker jag stämmer fantastiskt bra, när man observerar den fria leken på förskolan förekommer det ofta att barn agerar och handlar dessa tre samtidigt i en lek. De styr och ställer i leken så de blir nöjda, de använder sig av känslor för att förstärka att de är arga eller ledsna i leken. Om ett barn vill att ett annat barn ska sitta på stolen kan de enkelt gå fram till de andra barnet och flytta på dem så de sätter sig på stolen. Sedan återgå till sin position där de befann sig innan de gick ut ur rollen.
I slutet av lektionen fick vi påbörja en gruppövning. Vi fick välja en barnbok och sedan komma på ett ämne kring boken, vi fick även reflektera och komma på tre styckena dramaövningar som berättade en handling. Vi valde barnboken grodan hittar en vän och valde därför ämnet vänskap. Våra tre dramaövningar blev ärtpåse leken, att alla barn ska ha varsin ärtpåse på huvudet och samtidigt gå. Tappar man sin ärtpåse måste man stå stilla tills en kompis hjälper dig att lägga tillbaka ärtpåsen på ditt huvud. Vi valde även flirtleken som går ut på att alla ska ha en kompis framför sig och som sista dramaövningen valde vi en samlingslek där barnen ska berätta någonting om kompisen som sitter till höger om dem själva. Handlingen tänkte vi vänner-ovänner- vänner.
Hur tänker jag som pedagog?
Drama är ett brett ämne och behöver inte alls bli svårt att arbeta med i förskolan. Teaterns fyra pelare som jag nämnde innan är enkla att arbeta efter när man ska påbörja en teater i förskolan. Jag har lärt mig att barnen träder in i roller naturligt i deras lekar så för dem att agera på ett visst sätt är inte svårt. Innan man delar ut de olika rollerna som finns i just den pjäsen man hade tänkt sig, kan man ta reda på fakta om rollerna som finns. Hur agerar Törnrosa, prinsen och kanske hunden på slottet? Genom att börja med datainsamling kanske barnen blir tryggare att agera på ett visst sätt. Ska man genomföra en pjäs tillsammans med barnen på förskolan kan man arbeta med det mycket exempelvis flera olika scener och rekvisita eller så kan man göra det enkelt och endast ha en scen. Jag gillar att man antingen kan arbeta mycket eller relativt lite med ett ämne för då kan man styra det mer efter barnens intresse. Finner dem mycket intresse i att dramatisera kan jag ha med olika scener och vi kan tillsammans tillverka rekvisita men finner dem inget intresse för stunden kan man försöka avgränsa det så dem tycker det är spännande och roligt.
(1) Gunilla Fihn. Workshop på högskolan i Borås. 3 oktober 2016.