Textil workshop 3.

Berg (1) hade en workshop med oss den 3 oktober. Workshopen handlade om vävning, flätning och broderi. Berg (1) började med en genomgång om hur de olika metoderna fungerade och hur man gör när man exempelvis broderar eller väver. Workshopen var endast en halv dag så jag hann inte testa allting vilket var tråkigt. Jag testade att sy för hand i sykort som Berg hade med sig till workshopen. Jag kunde själv välja att tillverka ett eget sykort med ett mönster jag själv ville brodera eller ta ett färdigt sykort som redan hade ett mönster. Sykorten var gjorda av hårdkartong som man hade gjort små hål i, så jag valde att tillverka ett eget med min första bokstav, jag lade även till ett hjärta i ena hörnet på kortet. Det var enkelt att göra egna hål så det blev ett mönster i kartongbiten, det enda verktyget som behövdes var en vass nål. Efter mönstret var färdigt började jag att sy i det.

 
 
Jag använde mig av två tekniker som ni ser på bilden ovan. Första metoden var att jag endast följde hålen och sydde i dem. Den andra tekniken var att jag sydde hux flux mellan hålen så hjärtat blev färgat och för att förtydliga att det var ett hjärta sydde jag även i konturerna. Björkdahl Ordell, Eldholm & Hagstrand Velicu (2010, s. 62) beskriver att syftet med sykort är att barnen ska lära sig tekniken och få intresset för att broderi. Det är även att de behöver förhålla sig till rätt ”linje” för att prickmönstret skall bilda den figur som det skall föreställa. 

Hur tänker jag som pedagog?

Jag anser att detta är en bra aktivitet för barnen på förskolan att utföra. Jag som pedagog kan välja att ha en styrd aktivitet och till exempel träna barnen på bokstäver så alla får tillverka varsin bokstav. Jag tänker även att barnens fantasi kan forma vad slutresultatet blir, eller att jag som pedagog visar en bild på en fågel och barnen får tolka hur deras fågel ser ut. Björkdahl Ordell, Eldholm & Hagstrand Velicu (2010, s. 60) beskriver att broderi är en teknik som oftast glöms bort i förskoleverksamhet. Författarna anser att detta är synd eftersom att det krävs lite utrustning och material, det är en billig teknik. När barnen har behärskat tekniken som krävs för att brodera, kan de själva ta fram sitt broderi och arbeta med det när lusten finns. 

I Läroplanen för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010, s. 10) nämns att förskolan ska sträva efter att det enskilda barnet utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka och reflektera över. Samt att barnen ska pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar. Det beskrivs även att barn ska utveckla förståelsen för rum, form, riktning, läge och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, talbegrepp och mätning. Björkdahln Ordell, Eldholm & Hagstrand Velicu (2010, s. 69) beskriver att när barnen får arbeta med tyget, nålen och tråden får de konkreta upplevelser samt förståelse för olika begrepp som används inom kategorin broderi. Olika begrepp som barnen tränar sig på är exempelvis över, under, på, genom, långt, tätt, lodrätt, vågrätt och diagonalt. För att barnen ska vara delaktiga i hela processen är det bra om de tillverkar sina egna sykort. De ritar ett motiv och för över det med en sticknål på kartongen. Även för att dem ska få en förståelse för vad de håller på med. Barnen får också en viss förståelse för vad det blir för storlek och lite om volym.

Berg (1) beskrev för oss hur man kan påbörja en aktivitet som vävning för barn som inte har någon erfarenhet av att väva. Hon nämnde att man kan klippa ut remsor i hårt papper eller kartong och barnen kan öva sig på begrepp som över/under och upp/ner och vad de betyder inom ämnet vävning. Hon nämnde även att barnen då lär sig grunderna i att väva, förståelse för vävningen och även tekniken vilket är en bra start innan de börjar väva på en väv.

 
Referenser.
 
Björkdahl Ordell, Susanne, Eldholm, Gerd & Hagstrand-Velicu, Kerstin (2010). Lär genom textil: en handbok i att använda textil som pedagogiskt redskap för barns lärande. 1. uppl. [Mölnlycke: Susanne Björkdahl Ordell]

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket  

(1) Cathrine Berg. Textil workshop på högskolan i Borås. 3 oktober 2016

Kommentera här: