Estetiska lärprocesser

Första föreläsningen i termin sex handlade om estetiska läroprocesser. Andersson (1) visade på sin föreläsning en bild på två barn där den ena målar på det andra barnet och det andra barnet kör en bil på en bänk som är full med färg. Han nämnde då att det är viktigt för pedagogerna att ta ett steg tillbaka och se lärprocessen innan pedagogerna ingriper och säger till barnen att de gör fel.

Detta fick mig att tänka på hur pedagoger ute på förskolorna arbetar och om de är tillåtande till att barn utforskar olika. På min första VFU plats var pedagogerna noga med att barnen skulle måla korrekt och inte ”kladda” med färgen. kladdade barnen med färgen fick de inte vara med inne i målarummet. Jag som var ny inom förskolans verksamhet ifrågasatte inte detta utan höll också på dessa regler för det var den informationen jag fick från pedagogerna. Nu när jag har mer kunskap hur barn utforskar för att förstå olika fenomen hade jag ifrågasatt varför dem har den regeln. Jag anser att många verksamheter sätter upp sådana regler för att det blir mindre jobb för pedagogerna istället för att se exemplet från föreläsningen som ett utforskande och en lärprocess. Idag när jag är ute på VFU eller arbetar på förskolan är jag mycket mer tillåtande och tar oftast ett steg tillbaka för att se vad barnen gör innan jag ingriper. Vilket jag känner att jag som pedagog är, jag vill inte ha regler som på min första VFU placering utan låta barnen i sin egen takt få utforska. 

Andersson (1) nämnde även vid sin föreläsning estetiska läroprocesser att en estetisk läroprocess med ett enkelt medel som pinnar kan vara givande för barn. Man kan diskutera tillsammans med barnen och be barnen att exempelvis göra mönster, bygga en kub, man kan bygga någonting högt eller kort. Han nämnde också att det är viktigt att benämna de olika begreppen korrekt. Via en sådan enkel aktivitet tillsammans med barnen övar dem sig på matematik, språk och estetisk läroprocess. Jag gillar föreläsningar med enkla tips på vad man kan göra, jag har ganska höga krav på mig själv när jag ska hålla i aktiviteter på förskolan att dem ska vara givande och roliga för barnen och det blir lätt avancerat för mig själv. Jag uppskattar då tipsen från olika föreläsningar hur man kan göra någon enkelt aktivitet men att den ändå ska vara lika givande för barnen.

 

(1) Mats Andersson. Föreläsning estetiska läroprocesser. Högskolan i Borås. 2 maj 2016

Kommentera här: